Nagenieten van het Teaming Festival? Aftermovie en foto’s!

Nagenieten van het Teaming Festival? Aftermovie en foto’s!

Nagenieten van het Teaming Festival? Aftermovie en foto’s!

Nagenieten van het Teaming Festival? Aftermovie en foto’s!

Terugblik op het Teaming Festival (in foto’s)

Je vindt hier een korte terugblik op de zeer geslaagde 1e editie van het Teaming Festival in foto’s (door Iris Borst). Op de website van het Teaming Festival vind je nog veel meer foto’s.  De Aftermovie is gemaakt door Cas Wetsema.

Teaming Festival - Teaming Crew met Patrick Davidson Hans van der Loo Rini van Solingen eva - (c) Iris Borst
Teaming Festival – Teaming Crew met Patrick Davidson, Hans van der Loo, Rini van Solingen e.v.a. – (c) Iris Borst
Terugblik Teaming Festival door fotografe Iris Borst
Terugblik Teaming Festival door fotografe Iris Borst (zie hier)
Een unieke dag, alleen voor teams: Teaming Festival.

"<yoastmark

Teaming Festival: Joris Merks-Benjaminsen en Patrick Davidson over Managen zonder Macht (c) Iris Borst

"<yoastmark

Hubert de Groot vatte gedurende het Teaming Festival de essentie van de dag in deze tekening.
Hubert de Groot vatte gedurende het Teaming Festival de essentie van de dag in deze tekening.

Meer weten over de achtergrond van dit event?

Lees onderstaand interview door Jeroen Ansink met Patrick Davidson en Hans van der Loo

Managementboek Magazine - Teaming - Interview met Patrick Davidson en Hans van der Loo door Jeroen Ansink
Managementboek Magazine – Teaming – Interview met Patrick Davidson en Hans van der Loo door Jeroen Ansink

Je team tien keer beter maken in één dag. Dat is het idee achter het Teaming Festival op 19 juni in Deventer. Auteurs Hans van der Loo en Patrick Davidson kregen de vraag van de organisatoren van het Kennisfestival of ze die uitdaging aan durfden. “Ja!”, zei het duo dat vervolgens een droombezetting formeerde. “Je kunt zelf met je eigen team aan de slag met teamingspecialisten (en auteurs) als Caroline Koetsenruijter (‘Giftig gedoe’), Saskia Schepers (’Als alle breinen werken’), Rini van Solingen (‘Formule X’), Patrick van der Pijl (Design Denken Doen), Joris Merks Benjaminsen (‘Managen zonder Macht’) en Frank Brilman (Reimagine Teams)”, zo vertelt Davidson enthousiast. “En dat op één dag, in een geweldige setting van een festival”, vult Van der Loo zijn partner aan.

We leggen het schrijversduo van de bestseller ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’ vijf vragen voor om een eerste beeld te krijgen van het event.

Wat maakt dit event de moeite waard?

Davidson: “Je kunt er met je team naartoe! Aan het einde dag van de dag hebben jij en je team nieuwe energie, richting en ideeën. En het is een unieke kans om met je team een mooie dag te beleven in een festivalsetting. Het is een dag waarop je echt aan je team werkt, nieuwe mensen leert kennen, niet alleen de sprekers en begeleiders maar ook mensen uit andere teams die naar het event komen.”

“Een unieke kans om met je team een mooie dag te beleven in een festivalsetting.”

Van der Loo: “Je gaat gericht aan de slag met je team, of een deel van je team. Je zult merken dat je in één dag je team tien keer beter kunt maken. Door een slimme mix van theorie – in korte TED Talks die we speednotes noemen – en praktijk. Die praktijkkant is echt uniek. Je kunt zelf aan de slag, begeleid door teamingspecialisten die je helpen om eruit te halen wat erin zit. De bezetting is geweldig.”

“Maak je team tien keer beter in 1 dag!”

Wat is teaming eigenlijk?

Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken - Boek Patrick Davidson en Hans van der Loo
Elke deelnemer krijgt zowel het boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’ als de Online Masterclass Teaming mee naar huis.

Davidson: “Teaming draait erom dat je samen een klus klaart. Het is dus werken aan je team in je team terwijl je een klus klaart. Noem het opgavegericht werken, noem het slim samenwerken, het draait om teaming. Dat gaat niet vanzelf. En is altijd maatwerk.

We hebben voor elk apparaat een handleiding maar voor het meest complexe apparaat, de mens zelf is geen handleiding. Die moet je zelf schrijven. Je leert hoe je een vliegende start kunt maken via een persoonlijke handleiding. Daarin leer je van elkaar wat je nodig hebt om te floreren in dit team. Dat leidt ertoe dat je goede afspraken maakt over de manier van overleggen (online, live), manier van communiceren (feedback, feedforward) zodat iedereen zich gehoord voelt en actief kan bijdragen aan het doel van dit team. Je leert versneld met welke werkvormen en technieken je slim kunt samenwerken. En hoe leuk samenwerken kan zijn.”

Van der Loo: “We verklappen nog niet teveel over de werkvormen maar wel wat het oplevert: aan het einde van de dag heeft elk team richting voor de komende tijd. En het is duidelijk wat elk teamlid nodig heeft om te floreren in dat team. En bijdraagt aan het team. Want dat is de klus die je als deelnemer te klaren hebt op 19 juni.”

“Aan het einde van de dag heeft elk team richting voor de komende tijd.”

Waarom is teaming zo belangrijk?

Van der Loo: “85% van ons werk doen we in teamverband en het neemt ook 85% van onze tijd in beslag. Toch is slechts 20% van de teams echt succesvol. Dat kan en moet beter.”

Davidson: “Deze tijd schreeuwt bovendien om samenwerking gezien de complexe uitdagingen waar we voor staan. We gaan van crisis naar crisis. Veel organisaties lijken het samenwerken verleerd en weten niet wat een betekenisvolle eerste stap kan zijn. Die raken verlamd en komen niet in beweging.”

Van der Loo: “Tijdens het Teaming Festival leer je versneld hoe je dat aanpakt, als teamlid en als team. Elk team kan een programma op maat samenstellen en kiest, al naar gelang de eigen behoeften, voor bepaalde verdiepingssessies, zoals de Teaming-meesterproeven.”

Een Teaming-meesterproef, wat houdt dat concreet in?

Als alle breinen werken - Saskia Schepers - Teaming FestivalVan der Loo: “Dat begint met een prikkelende vraag ingebracht door een specialist die gedurende een uur aan de slag wil om met deelnemers uit de verschillende teams antwoorden te zoeken. Laten we die voorstellen.

Neem allereerst de prikkelende vraag van Saskia Schepers (ABN AMRO): Wat nu als alle breinen werken? Die sessie gaat over neurodiversiteit in teams. Elk mens is uniek en brengt iets naar het team. Saskia pleit ervoor om niet te denken in labels als ADHD en autisme maar in kwaliteiten. Hoe pak je dat aan in je eigen organisatie? Dat leer je door te doen, samen met Saskia en andere deelnemers.”

Giftig gedoe - Caroline Koetsenruijter - Hans van der Loo - Teaming Festival
Giftig gedoe

Davidson: ‘Of neem de affaires waarover we in de krant lezen bij instituten als DWDD, NOS Sport en Ajax. Hoe voorkom je giftig gedoe? Hoe signaleer je het tijdig? Hoe bestrijd je het? En hoe los je het op? Dat zijn vragen waarmee je met Caroline Koetsenruijter, auteur van de bestseller Giftig gedoe, aan de slag gaat tijdens zo’n meesterproef.

“Hoe voorkom je giftig gedoe?”

En als je liever wilt leren hoe je extreem kunt versnellen, zoals ze bij Tesla doen, dan volg je de teaming-meesterproef (”Pop-up teams on steroids”) van Rini van Solingen. Kortom, je leert teamen: actief meewerken aan een vraagstuk.

Van der Loo: “En dan terug naar je team waar je deelt wat je geleerd hebt, luistert wat anderen hebben geleerd. Einde dag reflecteer je wat je daar als team mee kunt doen. Dat maakt het zo bijzonder.”

Tot slot: wie staan er op het podium of begeleiden bij de workshops?

Van der Loo: “Uiteraard is bij de totstandkoming van dit festival de Teaming-aanpak toegepast. Teaming draait er immers om dat je de meest geschikte mensen zoekt om een klus te klaren. Dat betekent dat de deelnemende teams een dag aan de slag kunnen met mensen als Agnes van der Sluijs, Annemarie Bleeker, Annet de Lange, Caroline Koetsenruijter, Patrick van der Pijl, Ramon Vullings, Saskia Schepers, Joris Merks-Benjamin, Rini van Solingen, Henriëtte Wijnen, Frank Brilman, Folkert Hersman, Fabiënne Smedinga, Joery de Haas, Jef van den Hout, Hubèrt de Groot, Niels De Winter, Rob de Haas, Willy Wijnands, Marc Heleven, Laura Jansen en Twan Paes.”

Davidson: “Stuk voor stuk mensen met wie wij graag teamen omdat ze iets toevoegen aan de dag. Het is een programma waar we zelf graag heen zouden gaan als deelnemer. Een unieke dag, speciaal voor jouw team. De dag erna kun je het meteen zelf toepassen want na afloop krijg je zowel het boek als de online masterclass mee naar huis!”

“Een unieke dag, speciaal voor jouw team.”

Tjip de Jong interviewde Hans van der Loo en Patrick Davidson over Teaming

Tjipcast over Teaming

Tjipcast over Teaming

Wil je nog meer lezen of luisteren over het nieuwe boek Teaming?

  • Radio: Patrick Davidson was te gast bij BNR Nieuwsradio in het programma Baanbrekende Businessmodellen van John van Schagen en Patrick van der Pijl
  • Podcast: Patrick Davidson en Hans van der Loo waren te gast in de podcast ‘De Boekenpraktijk’ bij presentator Willem van Leeuwen
  • Magazine: Patrick Davidson werd geïnterviewd door PW Magazine door Peter Passenier.
  • Magazine: Hans van der Loo en Patrick Davidson werden samen geïnterviewd door Managementboek Magazine door Jeroen Ansink.

BNR Nieuwsradio: “Een handleiding voor goed functionerende teams”

Patrick Davidson was te gast bij BNR Nieuwsradio in het programma Baanbrekende Businessmodellen van John van Schagen en Patrick van der Pijl

Goed functionerende teams zijn een essentieel onderdeel van je businessmodel. Maar bestaat er eigenlijk een handleiding voor slim samenwerken? Ja dus.

Teaming heet deze methodiek, ontwikkeld door Harvard-professor Amy Edmonson. Het is de vaardigheid om met een groepje mensen snel en slagvaardig aan een gemeenschappelijk doel te werken. Teaming is ook de titel van het boek dat Patrick Davidson over dit onderwerp schreef. Hij legt uit hoe je met dit principe in je eigen organisatie aan de slag kunt. Een belangrijke eerste tip? Maak een persoonlijke gebruiksaanwijzing.

Waarom Louis van Gaal een kei is in Teaming (podcast, interview met Patrick & Hans, door Willem van Leeuwen)

Louis van Gaal is een meester. Patrick en Hans waren te gast in de podcast van Managementboek.nl, de Boekenpraktijk, onder leiding van Willem Van Leeuwen – Veranderkundige. En dat ging natuurlijk over Louis van Gaal, de meester in het bouwen van teams.

Te luisteren via je favoriete podcast-app, zoals Spotify.

#teaming #lvg #oranje #wk22 #vangaal #louisvangaal #teamwork #podcast

Meer weten over Teaming?

Lees verder in PW: interview met Patrick Davidson over samenwerken (Persoonlijke gebruiksaanwijzing).

Cover van PW - Interview met Patrick Davidson over samenwerken - Persoonlijke gebruiksaanwijzing
Cover van PW – Interview met Patrick Davidson over samenwerken – Persoonlijke gebruiksaanwijzing