Boek van de maand: De 6 talenten voor teamwork volgens Lencioni

Boek van de maand: De 6 talenten voor teamwork volgens Lencioni

Boek van de maand: De 6 talenten voor teamwork volgens Lencioni

De 6 talenten voor teamwork volgens Lencioni

Ons boek van de maand is de nieuwste Lencioni getiteld “De 6 talenten voor teamwork: Voorkom frustraties en werk met plezier”. In de nieuwste aflevering van de Boekenpraktijk-podcast van Managementboek – zie de link hieronder (na ongeveer 30 minuten) hoor je waarom Patrick Davidson zo enthousiast is over dit boek.

Boekentip van de maand mei: “De 6 talenten voor teamwork” van Patrick Lencioni

Laat ik beginnen met een bekentenis: ik had dit boek al een tijdje op de stapel liggen.

En ik kon me er niet toe zetten. Een businessroman? Daar had ik al helemaal geen zin in.

Toch werkt het om die stapel ongelezen boeken op het bureau – mijn zogenaamde Tower of Guilt – in zicht te hebben.

Net voor de meivakantie nam ik de meest recente Lencioni getiteld – “De 6 talenten voor teamwork: voorkom frustraties en werk met plezier” weer eens in handen.  Dat was een goede zet want ik las het in de Valenciaanse zon in één keer uit. En wat me verraste was het format: zo’n businessroman daar vliegt je doorheen.  Om aan het eind heel kort in 40 pagina’s het nieuwe framework van Lencioni gepresenteerd te krijgen. Critici en veellezers zullen dat mogelijk wat magertjes vinden maar ik denk dat de kracht hem erin zit dat je laagdrempelig en in weinig tijd heldere inzichten kunt vergaren.

Wat me inhoudelijk vooral aanspreekt zijn enkele heldere boodschappen rondom de thema’s teamontwikkeling en werk & energie. Laat ik er twee boodschappen uitlichten.

De eerste boodschap: het bouwen van teams kan niet op de automatische piloot

Zorg er allereerst voor dat samenstelling van je team en de rolverdeling binnen je team de aandacht krijgt die het verdient. Lencioni introduceert daarom zes universele talenten die mensen, teams en organisaties helpen om succesvol te zijn en met plezier te werken.

Een open deur? Welnee, daarvoor zie ik dit in de praktijk te vaak niet goed geregeld. En dit boek is bij uitstek een laagdrempelige manier voor teamleiders en teamleden om eens na te denken over hun eigen team.

Doe je de zaken waar je energie van krijgt? Waar je goed in bent? Weet je waar je energie lekt? Hoe ervaar je de overleggen? En hoe zit dat met de andere teamleden? En als er sprake is van talenthiaten binnen dit team, hoe kun je dat dan aanpakken?

Want succesvolle teams hebben die 6 talenten (zoals vermeld in de Nederlandse vertaling: reflectie, vindingrijkheid, oordeelsvermogen, ondersteuning en doorzettingsvermogen) in huis èn ze begrijpen hoe je die mix werkend krijgt. Mensen verschillen en dat kan een team sterker maken. Maar dat gaat niet vanzelf.

De tweede boodschap: activeren is de missing link

Naast die zes talenten zijn er drie en niet twee stappen om een idee te implementeren.  Je kunt niet zomaar van ideevorming naar implementatie gaan. Er is een belangrijke tussenstap die vaak over het hoofd wordt gezien, de activering (zie afbeelding onderaan hoe de stappen en de talenten aan elkaar gelinkt zijn). Bij activering draait het erom dat je een idee goed onder de loep neemt en mensen verzamelt die het echt willen helpen realiseren. Precies wat ik in de praktijk vaak mis zie gaan. Denken en doen zijn te vaak gescheiden. In goede teams brengt ieder teamlid volgens praktijkman Lencioni 2 van de 6 talenten in.

Als dit je interesseert dan kan ik je ‘De 6 talenten voor teamwork’ van Patrick Lencioni van harte aanbevelen.

Activeren is de missing link

Want de kans dat je parallellen ziet met je eigen team én actie wilt ondernemen is dan levensgroot. En als daar een businessroman voor nodig is, prima!

Veelplezier met lezen èn toepassen en tot volgende maand!

Boek van de maand Patrick Lencioni - De 6 talenten voor teamwork - Patrick Davidson - betterday.nl
Boek van de maand Patrick Lencioni – De 6 talenten voor teamwork – Patrick Davidson – betterday.nl