VERHALEN ACHTER GROEI: LEESTIPS

VERHALEN ACHTER GROEI: LEESTIPS

VERHALEN ACHTER GROEI: LEESTIPS

LEZEN OVER DE VERHALEN ACHTER GROEI?

In deze blog noem ik enkele goede boeken over de groei en bloei van bedrijven en welk leiderschap daarachter schuil gaat. Veel leesplezier met onderstaande tips, in willekeurige volgorde, En ik hou mezelf ook altijd aanbevolen voor leestips (patrick@betterday.nl)!

SAMSUNG RISING – GEOFFREY CAIN

Samsung Rising’ is echt een toevoeging in dit lijstje. Het boek deed me trouwens ook weer denken aan een boek dat ik lang geleden las: The Sporty Game van John Newhouse. Newhouse beschreef de strijd tussen landen (en hun vliegtuigbouwers) in de luchtvaart in de jaren ’70 en ‘80. Voor mijn interview met schrijver Geoffrey Cain verwijs ik naar een aparte blog.

Bitcoin Billionaires – Ben Metzrich

Metzrich heeft een eigen genre, tussen fictie en non-fictie in. Zijn laatste boek Bitcoin Billionaires besprak ik hier eerder. Een van zijn vorige boeken, The Accidental Billionaires, werd verfilmd als “The Social Network.”, beter bekend als de film over Facebook.

Zucked – Roger McNamee

Een vlammend betoog om in te grijpen bij Facebook. Roger McNamee was een van de investeerders die profiteerde van de groei van Facebook en tevens een tijdje als coach van founder Mark Zuckerberg acteerde. In dit boek laat hij zien waar, hoe en waardoor het fout ging bij Facebook. Leest lekker weg en kan zo verfilmd worden, als opvolger van The Social Network.

Bloedfraude – John Carreyrou

Een echte thriller die inmiddels verfilmd is. Over een jonge vrouw die werkelijkheid en fantasie door elkaar haalde en daarbij veel mensen op het verkeerde spoor zette. Theranos zou een revolutionaire manier hebben ontwikkeld om bloedtesten af te nemen. Haar gevolg breidde zich uit tot de hoogste kringen in de VS. Allemaal mensen die erin trapten. Het bedrijf verbrandde honderden miljoenen dollars (!) voordat de bubbel barstte en duidelijk werd dat Elizabeth Holmes ondanks haar Steve Jobs-achtige look toch niet de nieuwe Steve Jobs was. Met recht een real-life thriller die de gemoederen in de VS bezig houdt.

No Filter: The Inside Story of Instagram  – Sarah Frier

Bespreek ik hier binnenkort. Goed geschreven en leest lekker weg. Frier wilde laten zien hoe je een bedrijf (Instagram) kunt laten groeien binnen een ander bedrijf (Facebook). Het laat zien waarom de favoriete exit-strategie van elke startup in Silicon Valley (Verkopen aan Facebook en zelf miljardair worden) een Faustiaans dilemma is. Ook de oprichters van Instagram verlieten uiteindelijk Facebook, precies zoals het team van Whatsapp eerder al had gedaan.

Waarom de superrijken de wereld nooit zullen veranderen (Winners Take All) – Anand Ghiridharadas

Een buitenbeentje in dit lijstje maar wie van Rutger Bregman houdt, zal smullen van Ghiriharadas, zo schreef ik eind 2018. Waar Bregman in Davos de elite opschudde, deed Ghiridharadas dat jaren eerder al in Aspen. Een van de eerste schrijvers die een kritisch geluid produceerde over de macht van grote organisaties en hun leiders. En de manier waarop ze verheerlijkt worden. Onlangs meerdere malen te zien in VPRO Tegenlicht.

Facebook: The Inside Story – Stephen Levy

Een gedegen werk van de ervaren Levy die achter de schermen mocht meekijken bij Facebook. Ik werd tijdens het lezen gaandeweg iets minder enthousiast omdat het mijns inziens te gedetailleerd is. En ik miste een kritisch geluid. Wellicht over een tijdje maar weer eens erbij pakken.

Dat gaat nooit lukken – Marc Randolph

Hier schreef ik vorig najaar over. Een energiek verslag door de medeoprichter en eerste CEO van Netflix over de beginperiode. Een goede aanvulling op het boekje Krachtig van Netflix’ HR-baas Patty McCord een jaar eerder.

Leave a comment