Managementboek van het jaar 2022

Managementboek van het jaar 2022

Managementboek van het jaar 2022

“Elk boek op deze lijst wordt van harte aanbevolen”

Managementboek van het jaar 2022: de longlist toegelicht door Patrick Davidson

“Met een zeskoppige jury hebben we sinds de zomer 163 boeken gelezen en beoordeeld. Dat heeft geleid tot een lijst van 48 boeken die de jury heeft genomineerd voor de longlist van managementboek van het jaar. Elk boek op deze lijst wordt van harte aanbevolen.” Aan het woord is juryvoorzitter Patrick Davidson. Hij licht de longlist kort toe.

Patrick Davidson, Managementboek van het Jaar 2022, juryvoorzitter (fotografie: Mirjam van der Linden)

“Elk boek op de longlist is daar beland nadat het gelezen is door twee juryleden die er beiden positief over zijn. Zo kwamen we tot 48 aanraders die in 2021 zijn verschenen. Deze werkwijze betekent ook dat een individueel jurylid lang niet alle boeken heeft gelezen die door de gezamenlijke jury zijn genomineerd.”

Lekker lezen

“De komende weken gaan we de longlist terugbrengen naar een shortlist van 5 boeken waaruit we in april de winnaar kiezen. De komende weken gaat elk jurylid dus nog aardig wat goede boeken ontdekken. Daar kijk ik naar uit. Lezen zorgt enerzijds voor rust, anderzijds activeren nieuwe inzichten me altijd.

Goede boeken helpen mensen – en daarmee vaak ook hun teams en organisaties – om te leren van trends, ontwikkelingen en nieuwe inzichten. En vaak ook nog om dat handen en voeten te geven. En soms is een boek vooral een pleidooi voor radicale verandering. Denk aan de winnaar van vorig jaar, Fantoomgroei, dat boek is zelfs de basis voor een televisieserie (Scheefgroei). Boeken kunnen dus impact hebben, zo willen we als jury maar zeggen.

Oogst van 2022

Bij de oogst van de editie 2022 valt een aantal zaken op. Allereerst dat auteurs en uitgevers de tijdgeest en de samenleving goed aan voelen, gezien de thema’s die we op de longlist terugzien. Wat opvalt is dat meerdere auteurs erin zijn geslaagd om een krachtig pleidooi te houden voor verandering op het gebied van ‘inclusief werken, diversiteit en emancipatie’. Dat juichen we toe. In het verlengde daarvan zien we ook meerdere goede boeken met het thema ‘samenwerken’. Door de ontwikkelingen van de laatste jaren (hybride werken) is dat een nog veel belangrijker thema geworden waarbij veel nieuwe vragen ontstaan. We lazen meerdere goede boeken over gerelateerde onderwerpen als vertrouwen, veiligheid, agressie op de werkvloer, collectieve intelligentie en over het motiveren en activeren van medewerkers. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor ‘leiderschap’, een categorie waar traditiegetrouw veel boeken, lang niet altijd even goed, verschijnen.

Over technologische ontwikkelingen en verduurzaming verschenen enkele goede titels maar dat hadden er meer mogen zijn, zo vonden we. Bovendien gaan de ontwikkelingen zo snel dat boeken over technologische ontwikkelingen snel achterhaald kunnen worden. Nieuwe aanvoer, liefst continu, is gewenst!

Doorselecteren

Tot zover dit inkijkje in het juryproces bij het samenstellen van de longlist. Wij gaan nu verder met lezen. Over enkele weken moet dat een lijst opleveren met de vijf boeken waaruit de winnaar voortkomt van de verkiezing managementboek van het jaar 2022. Welk boek dat wordt is niet alleen voor u als lezer maar ook de voor de jury nog een verrassing………

Managementboek van het Jaar 2022- Maak kennis met de jury - Patrick Davidson
Managementboek van het Jaar 2022- Maak kennis met de jury

Juryvoorzitter Patrick Davidson is oprichter van betterday, een vernieuwend adviesbureau dat teams en organisaties helpt om te werken vanuit visie. Daarbij spelen teaming (‘teamwork on the fly’) en innovatie een sleutelrol. Davidson schreef samen met Hans van der Loo drie boeken, een vierde titel (Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken) is op komst. Hun boek over Elon Musk – Musk Mania – verscheen in 8 talen in meer dan 30 landen.

Het nieuwe boek over teaming
Teaming – de nieuwe realiteit van samenwerken – Patrick Davidson & Hans van der Loo