Bitcoin Billionaires –  Ben Mezrich (boekbespreking)

Bitcoin Billionaires –  Ben Mezrich (boekbespreking)

Bitcoin Billionaires –  Ben Mezrich (boekbespreking)

Bitcoin Billionaires –  Ben Mezrich

Ben Mezrich Facebook

Je herinnert je mogelijk nog de film over de ontstaansgeschiedenis van Facebook: “The Social Network”. Dat was gebaseerd op een eerder boek van Ben Mezrich. Twee van de hoofdpersonen uit boek en film keren nu terug in dit boekje: de tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss. Zij claimden dat Mark Zuckerberg hun idee stal en gingen de strijd aan met Zuckerberg. In boek en film kwamen de broers er nogal bekaaid af. De atletische broers – Olympische roeiers in die tijd – werden neergezet als vertegenwoordigers van de gevestigde orde. En collega-Harvard-student Zuckerberg werd geportretteerd als een rebel. Als een nerd die de wereld wilde verbinden. Inmiddels weten we beter.

Paria’s IN SILICON VALLEY

Ben Mezrich - Bitcoin BillionairesToen Zuckerberg zijn voormalige partners financiële compensatie bood waren ze zo wakker om dit deels in aandelen Facebook te laten doen. Daardoor werd de initiële 65 miljoen dollar compensatie in werkelijkheid meer dan 200 miljoen dollar waard.

Met de affaire eindelijk achter de rug wilde het duo de draad oppakken. Dat bleek lastig want niemand in Silicon Valley wilde zakendoen met de aartsvijanden van Mark Zuckerberg. De droom van veel startups is namelijk opgekocht worden door Zuckerberg. De Winklevoss-tweeling verdween naar de achtergrond terwijl Zuckerberg in zo’n beetje elk huishouden bekend is.

 

ROLLEN OMGEDRAAID?

Bij toeval stuiten de broers in 2012 op een nieuwe ontwikkeling waar ze helemaal induiken: bitcoin. Zo worden ze in 2017 de eerste bitcoinmiljardairs. In Bitcoin Billionaires vertelt Mezrich, hier en daar wat gedramatiseerd waardoor het lekker leest, hoe de tweeling opkrabbelt. Waar hij de tweeling in het vorige boek nog wegzette als establishment, schetst hij nu een ander beeld. Dat was nodig schrijft hij in zijn voorwoord. “Tyler en Cameron Winklevoss zijn weer terug, als leiders van een geheel nieuwe digitale revolutie”.  En over de ironie dat “Zuckerberg en de tweeling van rollen (rebels versus ‘evil empire’, vernieuwers versus gevestigde orde) zijn gewisseld”. Nu Facebook vorig jaar haar plannen kenbaar maakte om ook een eigen munt (Libra) te lanceren, valt het niet uit te sluiten dat Zuckerberg en de gebroeders Winklevoss elkaar opnieuw zullen treffen.

Bitcoin Billionaires is een vermakelijk boekje dat leest als een thriller.

NIEUW GELD, OUD GELD EN FOUT GELD

Bitcoin Billionaires is een vermakelijk boekje dat leest als een thriller. Ik las het met plezier tussen de wat zwaardere kost door. En passant lees je hoe uiteenlopende werelden (hackers, nieuw geld, oud geld, fout geld, FBI, Silicon Valley, Wall Street en uiteindelijk ook  de regelgevers uit Washington) samenkwamen bij de groei van bitcoin en blockchain. Maar wat mij vooral bijblijft zijn de beschrijvingen van de mensen (van de Paypal Maffia tot aan ‘BTCKing’) die het afgelopen decennium op zoek waren naar het nieuwe goud. En van de scenes die dat oplevert wanneer zij elkaar ontmoetten. Vooral in die beschrijvingen blinkt Mezrich uit en daardoor lees je het boekje op vakantie in één ruk uit.

VERDER LEZEN?

Steven Levy book on Facebook: the inside story

Zucked, door Roger McNamee

OF HET VERHAAL IN 10 MINUTEN? (TED-TALK)

OVER PATRICK DAVIDSON

Werkvuur, de cover van het boek

Patrick Davidson schreef samen met Hans van der Loo, het boek Werkvuur, genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2020. In het boek lees je onder meer hoe de toekomst van werk eruit ziet volgens experts. Het boek is gebaseerd op meerjarig onderzoek aangevuld met interviews met spraakmakende ondernemers, wetenschappers en journalisten. Wil je Patrick boeken als spreker of dagvoorzitter, ook voor in-company events? Elders op de site vind je meer informatie en neem gerust contact op. Zie de contactpagina.

Leave a comment